Dagens skoleprojekt

Vi har travlt i disse dage.

I lørdags fejrede vi den ældste, en skøn fest med lutter god stemning, men ikke desto mindre er vi ret trætte. I overmorgen får vi nøglen til vores nye lejlighed og så står den på maling hele weekenden. I næste uge har vi vores første rigtige tilsyn og det kræver også en hel del forberedelse.

Når man har travlt med andre ting, kan hjemmeskolen hurtigt drukne i praktiske opgaver, men i dag har vi taget os tid og ro til fordybelse igen – og lavet et årstidshjul. Det har stået højt på listen et stykke tid, for der har været mange ting at se frem til og når man kun er 4 og 6, kan det være lidt abstrakt det med ”til sommer flytter vi” eller ”du har fødselsdag til vinter”. Men nu har vi lavet noget, som gør hele tidsaspektet lidt mere konkret.

Jeg har taget udgangspunkt i dette her. Æstetisk er det jo vidunderligt, men jeg er mere skeptisk overfor den pædagogiske værdi i lige dét projekt.

Der er nærmest uendelige muligheder for at tilrettelægge sin hjemmeskole, så den netop passer til de voksne og børn der er i den givne familie, og for nogle vil børneinddragelse ikke stå specielt højt på listen. Jeg oplever bare en lineær sammenhæng mellem graden af involvering og indflydelse, og så mine børns koncentration og engagement i et projekt. Derfor er vores årstidshjul ikke lige så stilfuldt som det andet, til gengæld ved jeg, at pigerne vil glæde sig over deres indsats hver gang de drejer på det fine hjul.

De faglige elementer i et projekt som dette er mange, først og fremmest naturligvis at få styr på årstider og måneder og i det hele taget årets gang. Vi talte også meget om de enkelte navne, hvad de starter med, hvordan man staver til delelementer som fx ”år”, hvilke karakteristika de forskellige årstider har, hvilke højtider der ligger hvornår, hvem der har fødselsdag og noget om cirkler.

Jeg regner med at montere den på en træplade så den kan holde i lang tid, og så er idéen at vi løbende drejer på den og hver gang får en snak om den måned og årstid vi befinder os i.

Den er lavet af et stykke tilfældigt karton som jeg har limet et stykke kraftigt akvarelpapir ovenpå, det er ret afgørende at det bliver rimeligt stift, men ellers kan man bruge det man lige har liggende.

 

1) Man kan bruge en passer eller gøre som vi har gjort, og anvende fade, tallerkner og glas til at tegne op

 

2) Efter alt er tegnet og skrevet med blyant tegnede jeg det op med en tynd sort tusch

 

3) Helt tegnet op og visket rent for blyantsstreger

 

4)Efter storesøster havde malet årstidsafstemte blade på træerne tilføjede lillesøster en nisse og et par folk

 

5) Det – næsten – færdige resultat, så skal vi bare have fundet noget at montere den på

Del dine tanker