En lærerig sommer – og hvorfor vi ikke unschooler

Det er vildt ikke? Altså hvor hurtigt tiden går? Jeg ved godt det er en kliché, men jeg kan ikke finde ud af om det er noget nyt, der har sneget sig ind i løbet af de senere år (i takt med, at familien og livets kompleksitet er vokset) eller om det altid har været sådan? Og jeg kan ikke helt lure, om det er en god eller dårlig ting. Måske er det bare sådan en neutral ting, man kan lægge hvad som helst i, men faktum er: det er pludselig august!

Og hvilken fryd, ikke nok med det er (lidt) koldere, så er det nye skoleår også lige om hjørnet. Vores snart 1. klasses pige glæder sig voldsomt og jeg knokler for at få planlagt det første halve år. Og allerede der kan jeg røbe, at nej, vi er ikke unschoolere.

Og hvorfor er vi så ikke det? Jo, lad mig fortælle om denne vidunderlige sommerferie…

Vi har nok haft den mest indholdsrige ferie nogen sinde, og det er ikke fordi vi har rejst en hel masse, det vildeste vi har lavet er faktisk at tage til Odense og se lidt teater og besøge vores egen café. Så. Men vi har set en masse skønne mennesker, haft mange dage hvor familien har været helt i flow og ikke mindst haft rigtig mange af de der små undseelige oplevelser, som har indeholdt en hel masse spændende læring.

Vi har fx fundet alle mulige insekter i haven, som er blevet studeret, identificeret og returneret. Jeg vidste fx ikke at mariehønselarver ligner små monstre, men det ved jeg nu.
Så har vi talt rigtig meget om alle mulige ting, bogstaveligt talt mellem himmel og jord, hvilket er en klar fordel ved at have en snart 5-årig i huset, for hun har – som sin storebror havde i samme alder – en hel vanvittig spørge-Jørgen mani. Det er vildt, men også fedt, fordi vi rent faktisk har tiden til at give hende ordentlige svar. Eller finde dem hvis vi ikke kender dem, og det kan man selv lære noget af skulle jeg hilse og sige, for det giver en unik mulighed for at tænke over de svar man giver, og i den proces opdage, at vi meget ofte svarer på rygraden uden egentlig at stille spørgsmålstegn ved, hvor det svar kommer fra. Men det har vi øvet os i og nu ser vi vores lille spørge-Jørgen som et virkelig interessant studie i, hvad der egentlig forgår inde i sådan et lille menneske. Ret meget må man sige!

Så har vi naturligvis beskæftiget os rigtig meget med den der blodmåne, vi har illustreret fænomenet med globus og tomat (rød måne forstås) og stort var underet, da vi i kikkerten kunne se både måne og Mars. Selvom de var en smule skuffede over, at månen ikke lignede en tomat på himlen… Ren astronomitime lige der.

Vi har også lavet bøger, og skolebarnet er pt. i gang med at tegne sin egen byggevejledning til et hjemmekreeret LEGO byggeri. Hvis dét ikke er faglighed, så ved jeg ikke hvad er.

Vi har haft to måneder, som har været det tætteste på unschooling, vi har oplevet indtil videre, men jeg lagde mærke til noget, som gør, at jeg er blevet sikker på det ikke er den vej vi skal fortsætte af.
For hvis nu der ikke var noget som hed tilsyn, og det kun var mine børns læring jeg skulle tænke på, så ville jeg 100% sikkert unschoole og have det super fedt med det.
Men der ER tilsyn og det betyder, at man er nødt til at logge de ting man oplever for at tilsyn kan se, man ”står mål med” – og det har jeg ikke lyst til.

En af de ting, som gjorde sommerens oplevelser så vidunderlige var, at vi kunne være tilstede lige der, uden at skulle registrere i baghovedet dette er læring, det skal jeg lige huske at skrive ned. For hvis jeg skal gøre det hele tiden, så kommer det simpelthen til at fylde for meget, for jeg ved, at jeg dels glemmer halvdelen af de ting vi har lavet og dels (mest ubevidst) kommer til at trykke lidt på læringsspeederen og måske forcere nogle ting, som i virkeligheden ødelægger det værdifulde ved oplevelsen.

Hvis en hjemmeskole skal blive en succes, så er man nødt til at tilpasse den til hvem man er som person og som familie, og jeg kan mærke på skolebarnet, at hun faktisk har brug for, at vi gør det ret ”skolet”.
Men jeg kan godt mærke, at jeg får en lille fornemmelse af, at unschooling ses som lidt mere ”ægte” hjemmeskole. Det er naturligvis nogle ting i mig selv jeg skal arbejde med, men jeg kan godt blive lidt ramt af en forkerthedsfølelse som siger, at man er en bedre og mere kompetent hjemmeskoler hvis man unschooler. Pensum er for børneundertrykkende amatører ikke? Nej, naturligvis er det ikke det, og det ved jeg også godt, og i øvrigt tror jeg overhovedet ikke folk som unschooler tænker sådan.

Måske ændrer tingene sig over årene, jeg tror faktisk mange vil gå mere og mere mod unschooling når hjemmeskole begynder at blive hverdag, men for os er det rigtige lige nu, at alle de fede ikke-rigtig-skole ting er et skønt supplement, en bonus kan man sige.

Jeg er i skrivende stund ved at lægge sidste hånd på undervisningsplanen for efteråret 2018, og vil over den næste tid dele nogle flere konkrete ting fra den, da det er noget, mange efterspørger.

God weekend!

6 Kommentarer

Deltag i diskussionen og fortælle os din mening.

Hans Schousvar
august 3, 2018 på 1:37 pm

LEGO Byggevejledning, kender i Ldraw? http://www.ldraw.org/help/getting-started.html så kan man få dem til at se helt prof ud!

Tinesvar
august 3, 2018 på 1:53 pm
– Som svar til: Hans Schou

Hej Hans,
Nej den kendte jeg ikke, tak for tippet, det tror jeg bliver et hit 😀

Kristina Wildenhoftsvar
august 3, 2018 på 2:32 pm

Det er så skønt at følge med i dine indlæg. Jeg får altid noget ud af dine mange tanker om hjemmeskolelivet. Jeg synes også, det er som om unshooling anses for den bedste måde at hjemmeskole på, men jeg tror at jeg ligesom dig har brug for en blanding af fri læring og struktureret læring. Så det er rart at få inspiration fra en der går gennem det før mig. Min den ældste dreng er knap 3 år, så har et par år endnu til at finde ud af, hvad der er rigtigt for os når vi officielt skal hjemmeskole. Tak for skønne indlæg

Tinesvar
august 3, 2018 på 3:07 pm
– Som svar til: Kristina Wildenhoft

Kære Kristina, tusind tak for din kommentar, det glæder mig virkelig meget at du kan bruge mine ord!
Jeg har selv manglet blogs eller anden inspiration (på dansk) fra hjemmeskolere som ikke unschooler, nogle gange hjælper det rigtig meget at se hvordan andre gør sådan helt konkret – så det vil jeg prøve at vise her på bloggen 🙂
KH Tine

Vanillasvar
august 3, 2018 på 9:50 pm

Altså, hvis det er barnets eget ønske, at det skal være “skoleagtigt” så er det jo sådan set unschooling. 😉

Tinesvar
august 4, 2018 på 9:37 am
– Som svar til: Vanilla

Hej Vanilla, ja det kan man måske godt argumentere for, jeg prøver da også at have unschooling i baghovedet i forhold til ikke at “tvinge”, lave pensum tilpasset det enkelte barn osv, men unschooling er det nu ikke 🙂

Skriv et svar